Cast an eye / without a blush – Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Het Bossche kunstenaarsinitiatief HUP: is door het SM’s uitgenodigd om zich te presenteren op basis van hun recente bijdrage aan ArtPie Istanbul, onderdeel van Istanbul 2010 – European Capital of Culture. In Istanbul liet de groep kunstenaars een gezamenlijk werk zien: een houten parketvloer in visgraatmotief. De rest van de ruimte bleef leeg, er werd geen werk getoond van de individuele kunstenaars. De vloer is in zeven koffers als bagage meegenomen in het vliegtuig, neergelegd en tentoongesteld in Turkije, ingepakt, weer mee teruggenomen en ligt nu hier in ‘s-Hertogenbosch. Zie deze website voor enkele impressies.

De deelnemende kunstenaars hadden ieder hun eigen gedachten bij de vloer. Sommigen verzuchtten: ‘Ik heb het gehad met die vloer’ en ‘Het is een gesloten en elitair werk.’ Voor anderen was het gewoon een klassieke museumvloer, die gezamenlijk was gelegd, een reizend parket of een drager voor ideeen. ‘De vloer roept zoveel op bij iedereen. Daardoor liggen uiteenlopende posities in de kunst opeens bloot. Dat doet de vloer.’ Reacties van bezoekers waren divers: van ‘Er is niks te zien!?!’ tot ‘Wat ontzettend mooi en poëtisch!’

Vanaf 27 november werkt deze groep kunstenaars in de projectruimte van het SM’s aan een totaalinstallatie. Op of rond de lege vloer is een work in progress te zien dat deels voort komt uit beelden, ideeën en ervaringen die de kunstenaars in Istanbul opdeden.

HUP: is momenteel Chris Brans, Klaas Burger, Marleen de Puydt, Karin Schipper, Rieneke de Vries, Mark van den Heuvel en Germen Zoer. In de afgelopen twee maanden zijn onder de naam Fatma Zemin telkens nieuwe kunstenaars aan het project toegevoegd: Mike Harris, Floris Bovee, tunctunctunc, Stefany Karghoti, Aaltje van der Molen, Bert Mebius, Martijn Grooten en Simon Kentgens. Allemaal zijn ze met een specifieke vraag benaderd. Sommigen vanuit een politieke insteek, anderen vanuit een bepaalde beeldtaal of fascinatie.

Advertisements
%d bloggers like this: